Láthatatlan fogszabályozás
17 aug

Láthatatlan fogszabályozás

Láttál már láthatatlan fogszabályozót? Nem, vagy csak nem tudsz róla

Kevesen születnek tökéletes fogsorral, de jó tudni, hogy mind a veleszületett, mind a külső hatások miatt kialakult deformitások kezelhetőek, helyrehozhatóak. És, ha egy probléma kezelhető, miért is ne tennénk érte?
Többen azért ódzkodnak a fogszabályozástól, mert egyrészt kényelmetlennek tartják, másrészt nem szívesen „rontják el” arcuk, mosolyuk összképét. Csak halkan megjegyzem, hogy egy ideiglenesen használt fogszabályozó még mindig szebb, mint egy eltorzult fogsor állandó látványa.
Viszont ma már ez sem lehet kifogás. Léteznek olyan láthatatlan fogszabályozók, amik külső szemlélő számára észrevehetetlenek. Így nem kell összeszorított szájjal mosolyognunk, kezünket a szánk előtt tartva beszélgetnünk, stb. A láthatatlan fogszabályozók a ma használt legesztétikusabb fogszabályozási módszerek.

Lássuk milyen lehetőségek vannak:

Külső, rögzített
Ebben az esetben az egy átlátszó drótívre felhelyezett bracketek teljesen áttetszőek, így jól igazodnak a fogszín árnyalatához. Ennek köszönhetően, a felhelyezett készülék szinte láthatatlanná válik. Lekerekített formája pedig megakadályozza a szájüreg kidörzsölődését, így kényelmesebb viseletet biztosít. Ez a módszer maradó fogak esetében alkalmazható és napi 24 órában folyamatosan viselni kell az étkezések kivételével.

Kivehető, műanyag, áttetsző
Ez általában egy többlépcsős fogszabályozási eljárás. Az egyénileg, személyre szabottan elkészített teljesen áttetsző, merev sínek pontosan illeszkednek a fogsorra, de nincsenek fixen rögzítve a fogakhoz, vagyis kivehetőek, ami az egyik legnagyobb előnye ennek a fogszabályozási módszernek.

Belső, fixen rögzített
Ilyen esetben a fogszabályzó a hagyományos fogszabályozótól eltérően a fogív belső oldalán, a nyelv felöl kerül rögzítésre, így az a külvilág számára gyakorlatilag láthatatlan, mégis kíméletesen szabályozza a fogakat. Ezek az állandó fogszabályozók készülhetnek fémből, porcelánból, vagy ezek kombinációjából is.

Fontos tudni, hogy láthatatlan fogszabályozók javarészt kisebb korrekciók esetén alkalmazhatóak.

Konzultálj szakorvosunkkal, és kérj időpontot!  📞 +36 30 913 8226