Fogpótlás lépésről-lépésre
24 aug

Fogpótlás lépésről-lépésre

IMPLANTÁTUMOS FOGPÓTLÁS 2. RÉSZ – Fogpótlások esetén az időzítés kiemelten fontos, hiszen minél tovább halogatjuk, minél tovább várunk a pótlás behelyezésével, a fogsor annál jobban deformálódhat, aminek – ahogy az előző bejegyzésben is írtuk – akár maradandó következményei is lehetnek. Az eljárástól nem kell megijedni, mutatjuk őket lépésről-lépésre:

  1. Elővizsgálatok – A fogpótlás megkezdése előtt néhány rutinvizsgálat elvégzése szükséges (CT, labor vizsgálat). A kezelőorvos megvizsgálja a beteget, megnézi, mely fogakat kell pótolni, megfelelő-e az állcsont adottsága az implantátum befogadására, röntgenfelvételeket készít annak eldöntésére érdekében, hogy elvégezhető-e az implantátum beültetése.
  2. Tervezés – Ha az előzetes vizsgálatok során mindent rendben találtak, akkor jöhet a fogpótlás tervezése. A kezelőorvos egyezteti a pácienssel a fontosabb kérdéseket, hogy hány darab implantátum beültetésére lenne szükség, az implantátumok gyógyulási ideje alatt akar-e ideiglenes pótlást viselni a beteg, tisztázzák a fogpótlás várható költségeit, és időpont egyeztetnek.
  3. Beültetés – Az implantátum beültetése helyi érzéstelenítéssel történik. A kezelőorvos előkészíti az érintett állcsontrészt, majd behelyezi az implantátumot. A varratokat 7-10 nap múlva kell eltávolítani, az implantátumok általában a nyálkahártya alatt védetten gyógyulnak tovább.
  4. Gyógyulás – Az elsődleges gyógyulási szakasz min. 3 hónapot vesz igénybe. Ez idő alatt az implantátumok felszínén lévő mikropórusokba közvetlenül belenőnek a csontsejtek. A stabil, csontos összenövés révén az implantátumok képesek lesznek a rájuk ható rágónyomás tartós, károsodásmentes elviselésére, vagyis nyugodtan rághatunk, stabilizálódik fogsorunk terhelhetősége.
  5. Fogpótlás – Az utolsó lépés az implantátumos fogpótlás elkészítése. Ehhez először az íny védelme alatt gyógyuló implantátumokat szabadítják fel, majd az implantátumokba beillesztik azokat a nyak-fej részeket, amelyek a fogpótlás megtámasztására vagy elhorganyzására szolgálnak. Ezután a fogorvos a fogtechnikai laboratórium segítségével elkészíti a kívánt fogpótlást.

+ 1. Kontroll – Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikerességének egyik legfontosabb feltétele ugyanis a száj tisztántartása és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. Az implantátumos fogpótlás behelyezését követően a betegnek általában évente kétszer kontrollvizsgálaton kell megjelennie.

Konzultálj szakorvosunkkal, és kérj időpontot!  📞 +36 30 913 8226