Digitális Volumentomográfia
23 nov

Digitális Volumentomográfia

Cone Beam CT , CBCT, 3-dimenziós röntgen

A mai fogászati gyakorlatban elengedhetetlen a használata. Előnye a hagyományos orvosi CT-vel, szemben a csökkent sugárterhelés (kb. 1%), a helyigénye kisebb, üzemben tartása olcsóbb, áruk pedig már magánpraxisok számára is elérhető.

A panoráma röntgennel szemben előnye a torzítás és egymásra vetülés kikerülése. A képek 1:1 méretarányából adódóan pontos mérések végezhetők. Rétegfelvételeket állíthatunk elő sagittális, frontális és axiális nézetben, valamint 3D rekonstrukciót készíthetünk. A CBCT-k szoftvere kifejezetten maxillo-faciális felhasználásra készült, kezelése egyszerűbb. Felbontásuk egyre jobb.

Előnyeit a mindennapos fogorvosi gyakorlatba illesztve lehet kihasználni. A fogorvos munkáját megkönnyítve, pontosabb képet kap a csontokról, fogakról és azokat körülölelő lágy részekről. Így a diagnosztika kiegészítve a CBCT felvétellel, a felállított kezelési terv és a beavatkozás, és maga a kezelés is precízebb, pontosabb lesz.

SZAKTERÜLETENKÉNTI ELŐNYEI:
Endodontia: a gyökérkezelés megkezdése előtt a fogak gyökereinek számáról, lefutásáról pontos képet kap a szakember, a gyökérkezelés sikeressége nagyobb lesz.
Bölcsesség fogak pontos helyzetének előre meghatározása, a csontban lévő anatómiai képletektől való távolságának a feltérképezése válik lehetővé, ezáltal a komplikációk nagy része elkerülhetővé válik a megfelelő eltávolítási technika kiválasztásával.
Parodontológia: a csonttasakok pontos térbeli elhelyezkedésének a meghatározása.
Csontban lévő kötőszövetes gyulladások térbeli elhelyezkedésének a pontos meghatározása, eltávolításuknak a megtervezésere nyílik lehetőség.
Implantológia, beültetendő implantátumok helyének pontos meghatározása. Az irányított implantáció elvei alapján.
Fogszabályozás előtt a lehető legtöbb információ begyűjtésére van lehetőség, a kezelési terv elkészítéséhez a felvétel kiértékelő softwerbe integrálható, ezáltal sokkal pontosabb képet kap a fogszabályozó szakorvos a fogak irányba állításának, mozgathatóságának lehetőségéről.
Traumatológia: a sérülések, kóros elváltozások helyének pontos meghatározása.
Fül-orr-gégészet : a légutakról, középfülről pontos képet lehet kapni.

A Dombi-dentalnál elérhető diagnosztikai segédeszköz, a CS8100 3D.
Vállalni tudjuk fogorvos kollegákkal, füll-orr gégészekkel való együttmüködést, a softwer telepítését, használatának betanítását, betegeik felvételeinek elkészítését.