Ragyogjanak a fogaid lézeres fogfehérítéssel!
21 jún

Ragyogjanak a fogaid lézeres fogfehérítéssel!

Itt a nyár, az esküvőszezon, kétségkívül az egyik legzsúfoltabb időszak rendelőnkben a lézeres fogfehérítő kezelést tekintve. Manapság ezt tartjuk a fogfehérítés leghatékonyabb és legtartósabb módszerének. De miért?

Maga a folyamat nagyon hasonlít az egyéb rendelői fogfehérítés protokolljához, vagy akár az otthon végezhetőhöz. Minden esetben hidrogén-peroxid tartalmú zselé kerül a fogakra, azonban ha ezt lézerrel megvilágítjuk, a hatóanyag a fogfelszínen túl eljut az úgynevezett dentin állományhoz is, és valójában ez határozza meg igazán a fogak színét, nem a zománc. Ennek köszönhető az, hogy a lézeres fogfehérítés tartósabb és hatékonyabb eljárás.

Mi okozza leginkább a fogak elszíneződését?
A fogakat elsősorban a színes italok, kávé, vörösbor, cola, tea (megdöbbentő, de azt tapasztaljuk, hogy az egészségesebb zöld tea alattomosabban megfogja a fogakat, mint a fekete tea) teszik sárgás, vagy szürkés színűvé. Emellett természetesen a dohányzás, bizonyos gyógyszerek (elsősorban a tetraciklin tartalmú antibiotikumok)  és a nem megfelelő szájhigiénia is elsárgítja a fogakat.

Miért a lézeres fogfehérítés a leghatásosabb?
Egyrészt az idő pénz és a lézeres fogfehérítés az előkezeléssel (fogkőeltávolítás) együtt is maximum 1-másfél órát vesz igénybe.
Másrészt, mivel ez a fogzománcon túl a dentint is fehéríti, így a hagyományos rendelői, vagy otthon végezhető 4-6 árnyalatos fehérítéssel szemben ez akár 8-10 árnyalattal is világosabbá varázsolhatja a fogakat.

 

Hogyan történik a lézeres fogfehérítés?

  1. Az első lépés minden esetben egy professzionális fogkőeltávolítás és polírozás.
  2. Ezt követően rákenjük az ínyre azt a speciális gélt, amely az íny védelmét szolgálja majd a kezelés alatt.
  3. Ezután a fogakra is felkenjük a lézeres eljáráshoz kifejlesztett fehérítő zselét.
  4. A fogakat egyenként 20-30 másodpercig megvilágítjuk.
  5. 20-25 perces kezelés után a fogfehérítő gélt eltávolítjuk a fogakról.

Mennyire nyújt tartós eredményt a lézeres fogfehérítés?
Pácienseink többségénél 1,5-2 évig is kitart a fogak fehérsége. Elsősorban megfelelő étkezéssel és kiváló szájhigiéniával őrizhető meg a fogak ragyogó fehérsége hosszútávon is. Érdemes váltogatva használni fluoridos és fehérítő fogkrémet, ami növeli a fehérítés tartósságát. A dohányzás, túlzott mértékű kávé, vagy vörösbor fogyasztás sajnos az elszíneződés újbóli kialakulásában is döntő szereppel bírnak.

A fogászati lézer készüléket egyéb kezelések során is sikerrel használjuk, mint például a parodontólógia, a lágyrész mikro sebészet, az endodoncia, a bio stimuláció és a fotodinámia területei. Erről korábban írtunk is ebben a cikkben.

Ha régóta vágysz már igazán fehér fogakra, akkor ne halogasd tovább, próbáld ki a leghatékonyabb és leggyorsabb megoldást nálunk!