A könnyeket a mosolytól néha csak egy mikroszkóp választja el – Anna története
21 aug

A könnyeket a mosolytól néha csak egy mikroszkóp választja el – Anna története

Nagyjából egy éve történt, hogy bejelentkezett a rendelőnkbe konzulrációra egy 20 év körüli egyetemista hölgy, nevezzük őt az egyszerűség kedvéért Annának. Az időpontjára édesapjával érkezett – szemmel láthatóan igényelte a pszichés támogatást: a lány fegyelmezetten, de szótlanul, igen feszülten várta, hogy szólítsuk. A konzultáción kiderült, hogy az egyik rágófoga néhány hónappal korábban begyulladt, gyökérkezelni kellett, hogy megmenthessék. A panaszok azonban rövid időn belül újrakezdődtek. Az okok feltárásának részeként a fogról CBCT felvétel is készült – ezzel érkezett hozzánk a hölgy. A felvételt megtekintve azt láttuk, hogy a gyökérkezelt fogba beletört a gyökérkezelő műszer egy szemmel alig látható, apró darabkája. 

Amikor vezető orvosunk. Dr. Dombi Ábel ezt elmondta Annának, a lány sírva fakadt. Generációja számára szinte természetes, hogy panaszait a Google keresőbe beütve keresik a diagnózist és a gyógymódot – esetünkben sem történt ez másként. Anna már nem egy és nem két cikket olvasott el az interneten a betört gyökérkezelő tűkről, és szinte biztos volt benne, hogy ez azt jelenti, hogy a fogát el kell távolítani. Anna nem tévedett nagyot: néhány évvel ezelőtt valószínűleg mi magunk sem tanácsoltunk volna mást.

Ugorjunk egy kicsit előre az időben! 1 hónappal később a rendelőnk postai csomagot kapott. A csomagban nagy meglepetésünkre nem tömőanyagok vagy steril gézlapok voltak, ahogy vártuk, hanem csokoládé. Anna küldte nekünk Pécsről (ide járt egyetemre). Egy képeslap is volt a csomagban, melyben Anna hálásan megköszönte a csapatnak, hogy megmentettük egy fogát, ami ráadásul a kezelés óta teljesen tünetmentes!

Mi történt a konzultáció és a képeslap megírása között?

Hogyan lett a reménytelennek tűnő helyzetből happy end?

Valójában még azokról a fogakról sem kell lemondani, amelyekbe beletört egy műszer, vagy amelyek anatómiája olyan komplikált, hogy hagyományos eszközökkel szinte lehetetlen az eredményes kezelésük. Néhány éve a fogorvoslásban elérhetők mikroszkópos kezelések, melyek segítségével olyan fogak megmentése vált lehetségessé, melyekre még 5-10 éve is bármelyik fogorvos kimondta volna a halálos ítéletet.

Magyarországon még mindig igen kevés fogorvosi rendelő van, ahol mikroszkópos gyökérkezelést alkalmaznak, a Dombi Dental azonban e szerencsés rendelők egyikének mondhatja magát, vezető fogorvosunk, Dr. Dombi Ábel ugyanis számos fogat mentett már meg a kihúzástól mikroszkóp segítségével! Anna ezt a konzultációja előtt még nem tudhatta, így hatalmas megkönnyebbülés volt számára, amikor megnyugtattuk, hogy a fogát nagy valószínűséggel meg tudjuk menteni.

Rengetegen járnak Annáéhoz hasonló cipőben, abba pedig bele sem merünk gondolni, hány fogat távolítanak el úgy nap mint nap, hogy valójában volna megoldás a kezelésükre. 

Mikoszkópos gyökérkezelés közben mindössze egy apró lyukra van szükségünk a műszer bejuttatásához, így minimális a foganyag veszteség.

Kiknek javasoljuk a mikroszkópos gyökérkezelést?

  • Azoknak, akiknek a foga begyulladt és komoly panaszokat okoz, ám a koronai részen szuvasodás vagy törés nem található, hiszen a mikroszkópos technikával csupán egy apró lyukat szükséges fúrni a fogon a precíz munkához, nincs szükség nagy mennyiségű foganyag eltávolítására.
  • Azoknak, akiknek régebben gyökérkezelték a fogát, de az vissza-visszatérő panaszokat okoz. A mikroszkópos gyökérkezeléssel a régi gyökértömések eltávolítása és újrakészítése soha eddig nem látott precizitással lehetséges.
  • Azoknak, akiknek Annához hasonlóan egy korábbi gyökérkezelés során betört műszerdarab maradt a fogában. Mikroszkóp nélkül az ilyen fogak megmentésére leginkább matematikai esély van, mikroszkóp segítségével azonban igen magas sikerrátával kezelhetők ezek az esetek is!
  • Azoknak, akik idő szűkében vannak, bizonyos esetekben ugyanis a mikroszkópos gyökérkezelések akár egyetlen ülésben is elvégezhetők.
  • Azoknak, akiknek egyedi adottságaik folytán a gyökércsatornái az átlagosnál keskenyebbek, bonyolult lefutásúak. Mikroszkóppal végzett gyökérkezelés során a fogat akár 40-szeres nagyításban vizsgáljuk a kezelés folyamán, így semmi nem kerülheti el a figyelmünket. A gyökérkezeléshez használt mikroszkóp segítségével a szabad szemmel alig látható gyökércsatornák is feltárhatók és precízen kezelhetők. 

Összefoglalva, a mikroszkóp segítségével végzett gyökérkezelések összehasonlíthatatlanul nagyobb precizitást tesznek lehetővé, ezáltal az esetek egy igen jelentős részében valós alternatívát tudunk kínálni pácienseink számára a fogeltávolítással szemben.

Bár a csokoládé azóta már elfogyott, csapatunk azóta is kellemes emlékeket őriz Annáról, és arról, hogyan csalt mosolyt egy mikroszkóp egy fiatal lány arcára. 

 

Dr. Dombi Ábel vagyok, a Dombi Dental alapítója és vezető fogorvosa.

A gyökérkezelés tipikusan egy olyan fogászati kezelés, ahol a technika adta újításokat és megoldásokat nem szabad háttérbe sorolni, hanem élni kell vele. Fontosnak tartom, hogy folyamatosan fejlesszük az eszközparkunkat, mert így tudunk mi a lehető legpontosabb munkát végezni, pácienseink pedig a lehető legkisebb fájdalom mellett kapnak megoldást a fogászati problémáikra. Bízunk benne, hogy Önnek is tudunk segíteni a jövőben. Az oldalunk tetején található telefonszámont du velünk kapcsolatba lépni.