A fogászati implantátumok rejtélyes múltja és fényes jövője
30 szept

A fogászati implantátumok rejtélyes múltja és fényes jövője

Ma már egyáltalán nem számít ritkaságnak, ha egy fogorvosi rendelőben implantátumok beültetését végzik. A fogászati műgyökér-beültetés, más néven implantáció az utóbbi két évtizedben exponenciális sebességgel terjedt el. Hallatlan népszerűsége nem a véletlennek köszönhető, hiszen ez a jelenleg alkalmazott legkorszerűbb eljárás az elvesztett fogak pótlására. Az implantátumok tartóssága akár 10-15 évet is verhet a korábban listavezetőnek számító porcelán hidakra, arról nem is beszélve, hogy esztétikai és funkcionális szempontok terén is a ezek a fogpótlások járnak az élen.

De kinek, és miért jutott eszébe először, hogy csavarokat ültessen be az emberi állcsontba?

Hogyan fejlődtek ki a manapság alkalmazott implantátumok?

Az implantáció története hosszabb múltra tekint vissza, mint gondolnánk – ráadásul hátborzongatóan érdekes!

Fogászati implantátumok a történelem előtti időkben

Bár hihetetlenül hangzik, fogpótlással már az ókori egyiptomiak is foglalkoztak. Ők még nem merészkedtek addig, hogy idegen tárgyakat ültessenek be az emberi testbe, ám időszámításunk előtt 2500 körül már arany huzalok, drótok segítségével állati csontokat erősítettek a hiányzó fogaik helyére. Az első bizonyítékokat beültetett műfogakra a Maja kultúrában találtunk. Időszámításunk szerint 600 körülről származó emberi maradványokon az alsó állcsontba beültetett vékony, éles kagylóhéj-darabokat találtak. Igen megdöbbentek a kutatók, amikor azt látták, hogy az emberi állcsont hasonló módon fogadta be az idegen testet, mint bizonyos XX. században alkalmazott kezelések esetében.

Sötét képek a sötét középkorból

A 14. és a 17. század közötti európában már elkezdődtek az első kísérletek az allotranszplantációval. Allotranszplantációnak azt nevezzük, amikor egy szervet egyazon faj egyik egyedéből a másiknak a testébe ültetünk át. Ennek érdekében ezekben az évszázadokban a hátrányos helyzetű emberektől gyűjötték be kihullott fogaikat, sőt, az sem volt ritka, hogy sírokat törtek fel ugyanebből a célból. Dr. John Hunter, egy 18. században élt orvos tett először kísérletet arra, hogy emberi fogat operált be egy –és most jön a meglepetés- kakas tarajába. Maga Dr. Hunter is csak ámult, amikor hetekkel később azt tapasztalta, hogy a fog stabilan rögzült az állati szervben, sőt annak vérerei elkezdték beszőni a fog pulpáját.

Áttörés a XX: században

A fogorvosok a múlt század során már kifinomultabb eszközökkel folytattak kísérleteket (állatokon és embereken egyaránt), hogy megtalálják a lehető legalkalmasabb anyagot az elveszett foggyökerek pótlására. Az évtizedek során az aranytól kezdve a rozsdamentes acélon át az iridium-ötvözetekig rengeteg féle matéria emberi szervezetre gyakorolt hatását tanulmányozták. Az implantátumokra először a század közepén kerültek csavarmenetek, nem sokkal később pedig kikísérletezték, hogyan kell a csavarok felszínét olyan módon kiképezni, hogy a csontszövet a gyógyulási periódus folyamán abba szépen belekapaszkodhasson. Ettől kezdve a formák, a menetemelkedések és a csavarok anyaga tovább tökéletesedett, mire kialakultak a ma is ismert és használt típusok.

A fogpótlások jövője

Bár jelenleg a fogorvoslás nem ismer jobb megoldást a fogpótlásokra az implantátumokra, a tudomány fejlődése nem állhat meg. Napjainkban is zajlanak állatkísérletek, melyek célja, hogy őssejtek segítségével fogakat növesszenek. Egerek és patkányok esetében már egészen előrehaladott kutatásokat folytatnak, ám még messze vagyunk attól, hogy a technológiát embereken alkalmazzák, nem is beszélve annak lakossági alkalmazásától. Egy biztos: a történelmi múltunkban feltárt érdekességekhez képest a jövő még mindig tartogat számunkra nagy meglepetéseket!

Rendelőnkben Dr. Dombi Ábel végzi az implantátumok beültetését. Ezen beavatkozások ma már szinte minden esetben sikerrel véghez vihetők. Egyedül a páciens csontállománya jelenthet akadályt, de erre is van számos megoldás. Az állapotfelmérésen pont ezért vagyunk rendkívül körültekintőek, hogy már a kezelés előtt lássuk, mennyire komplex esettel állunk szemben.

Ha gondolkodik már egy ideje elvesztett fogainak pótlásán, érdemes időpontot kérni és átbeszéljük a lehetséges alternatívákat.

 

Dr. Dombi Ábel vagyok, a Dombi Dental alapítója és vezető fogorvosa.

A fogpótlás legtartósabb, legszebb és funkcionalitás szempontjából is a legjobb módja a fogászati implantátum. Az emberiség több száz év alatt jutott el oda, hogy ezt a csodát a mai formájában készítse.
A mikroszkópos gyökérkezelés mellett a másik szakterületem az implantáció. Szeretek alkotni, létrehozni. Számomra az implantálás is egy ilyen alkotó munka, melynek az eredményét nemcsak én élvezem, sőt, bízom benne, hogy a pácienseim számára még nagyobb boldogságot és megelégedettséget ad az implantátumuk elkészülte. Várom Önt is szeretettel!