Konzerváló fogászat

Fogtömés, fogmegtartás

Konzerváló fogászati kezelések alatt rendelőnkben egészen pontosan az esztétikus fogtömések, fogászati betétek elkészítését, valamint a gyökérkezelést értjük. Kisebb és nagyobb restaurációk esetén is kivétel nélkül modern, esztétikus fogászati anyagokat használunk, így tudunk az eljárások sikerességére és tartósságára garanciát vállalni.

Mikor van szükség fogtömésre?

A fogszuvasodás, vagy más néven caries egy fogbetegség, amely során a fogakon lévő kemény fogzománc és dentin elpusztul, károsodik. Kialakulásának leggyakoribb oka a baktériumok által termelt savak hatása, amelyek a fogakon lévő lepedékből származnak.

 

Fogszuvasodás esetén minél előbb fogtömésre van szükség, hogy a folyamatot megállítsuk és megakadályozzuk a fogak további bomlását.

 

Esztétikus fogtömésekkel gyönyörűen helyre tudjuk állítani a fogak szerkezetét. Ezek a fényre kötő esztétikai tömések szín és forma tekintetében igazodnak az eredeti fog látványához.

Az esztétikus fogtömés elkészítése
a következő lépésekből áll

Előkészítés

A helyi érzéstelenítést követően első lépésben eltávolítjuk a károsodott foganyagot, majd előkészítjük a fogüreget a tömés erős megtapadásához

Tömőanyag behelyezése

A fog színével megyező kompozit tömőanyagot rétegenként, elhelyezzük a fogban kialakított üregbe, majd a rágófelszín anatómiájának és a harapási magasságnak megfelelően igazítjuk, formázzuk azt

A tömés fixálása, kidolgozása

Egy speciális kék fényű lámpával megvilágítjuk a tömőanyagot, hogy az szilárdan rögzüljön, megkössön a fogban

Nagyobb foganyag vesztés és károsodás esetén nem elegendő csupán a fogtömés. Ezekben az esetekben fogászati betétekkel, ún. inlay eljárással építjük újra a sérült fog szerkezetét. Segítségükkel lehetőségünk van nagyobb foganyag stabil, hosszú távú pótlására anélkül, hogy koronát kellene a fogra helyezni. 

Mi a fogászati betét?

A fogászati betét, vagy is az inlay egy speciális fogtömési eljárás, amely során a tömőanyag a fogüregből vett digitális lenyomat alapján már szilárd állapotban kerül behelyezésre. Ez a fogpótlás típus rendkívüli pontossággal fogtechnikai laborban készül. 

 

Anyagát tekintve, lehet
– nemesfém (arany)
– kerámia

– cirkon-oxid (nagyon magas esztétikai megjelenés)
kompozit (a fog színével megegyező, erős tartószilárdságú anyag)

 

A fogászati betétek, vagyis inlayek legnagyobb előnye, hogy tökéletesen illeszkednek a fogakhoz, ezáltal sokkal tartósabb, egy hagyományos tömésnél, ami bizonyos esetekben a fog megtartása érdekében elengedhetetlen.

Konzerváló fogászat Cegléd

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

Gyökérkezelésre, más néven endodonciai kezelésre akkor van szükség, ha a fogbél (pulpa) fertőzött, gyulladt vagy sérült. 

Mikor következik ez be?

A gyökérkezelés célja

A fertőzött vagy sérült fogbél eltávolításával, majd a foggyökerek belső üregeinek tisztításával megakadályozzuk a fennálló fertőzés továbbterjedését. Ezt követően fertőtlenítjük a fogüreget, gyógyszeres töméssel általában 1-2 hétig ideiglenesen lezárjuk.

 

A gyökérkezelés több fogorvosi látogatást igényel és minden esetben az adott fog és a páciens állapotának függvénye, hogy mikor történhet meg a fogbél végleges tömése, majd a korona rész felépítése.

Dombi Dentál munka közben Cegléd

Küldjön üzenetet

Írjon nekünk, és munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot
Scroll to Top