Nyelvlökéses nyelés?
13 jan

Nyelvlökéses nyelés?

Azt gondolhatnánk, hogy a nyelés egy természetes, reflexszerű folyamat, és ez részben meg is állja a helyét. Az viszont már koránt sem mindegy, hogy hogyan. Beszélhetünk ugyanis szabályos és szabálytalan, azaz nyelvlökéses nyelésről.

A helyes nyelés folyamán az arc, ajak, nyak és nyelv izmai egyensúlyban működnek, harmonikus arcfejlődést és szabályos fogazat kialakulását eredményezik.

Nyelvlökéses nyelés és egyéb szájtéri rossz szokások (pl. szájlégzés, ujjszopás, cumizás, ajakszopás, fogcsikorgatás, fogszorítás, rongyi-, köröm- és ceruzarágás stb.) esetében ez az izomegyensúly felborul, melynek hatására

# az arc és a fogívek fejlődése eltér a szabályostól

# harapási rendellenességek (nyitott harapás, túl-, kereszt-, bulldog-, élharapás)

# fogazati eltérések (kifelé dől, befelé dől, elfordul)

#  beszédhibák (pöszeség: interdentális – a nyelv a két fogsor között, addentális – a nyelv a foggal érintkezik, laterális – a nyelv oldal irányba mozdul, valamint orrhangzós beszéd) alakulhatnak ki.

November végén Ondok Tímea, gyógypedagógus – logopédus járt a Dombi Dentálnál, ahol a szabálytalan nyelés elméleti hátteréről valamint terápiás lehetőségeiről tartott előadást a csapatnak.

[ÚJ SZOLGÁLTATÁS] – A fogászat ceglédi rendelőjében ezen túl hetente 1 alkalommal rendel majd Ondok Tímea logopédus, akit a szabálytalan nyelés és egyéb hangképzési zavarok esetén lehet keresni.

Konzultálj szakorvosunkkal, és kérj időpontot!  📞 +36 30 913 8226