Fogszín mérés digitális pontossággal
31 jan

Fogszín mérés digitális pontossággal

A fogászat mindmáig legnagyobb kihívása, hogy olyan funkcionálisan és esztétikailag is tökéletest alkosson mint a természet.

A legnehezebb feladat, hogy a páciens fogaihoz formában és színben tökéletesen egyező pótlást alkossunk. Ha közelről vesszük szemügyre a fogaink színe koránt sem annyira egységes mint az messziről szemlélve gondolnánk. Különösen akkor vehetjük ezt észre, ha a készülő pótlás színének meghatározása miatt a rendelői tükörben megpillantjuk. Ezek a pillanatok határozzák meg az elkövetkező évtizedben a mosolyunkat! Így tehát érthető, ha rendelőnkben eddig is nagy hangsúlyt fektettünk a színválasztás körülményeire. Speciális fotótechnikákkal igyekszünk a rendelőben tapasztalt individuális forma és árnyalatok konzerválására, hogy a laboratóriumban később életre hívhassák.

Ezen túl újdonságként rendelőnkben bevezettük, hogy a készülő pótlásokat már a tervezés kezdetétől egy spektrofotometriás színmeghatározó segítségével készítjük, melynek neve: VITA Easyshade® Advance 5.0

A fogászati kerámiákban mindig is úttörő német VITATM cég immáron két évtizede folyamatosan fejleszti ezt a technológiát. Ez idő alatt rengeteg tapasztalatot szereztek a spektrofotometriás színmeghatározásban és megbizonyosodtak a módszer minden előnyéről. Mi is ezért választottuk!

A színmeghatározás alapja az a CIELab szabvány, amelyet először 1976-ban szabványosított a CIE (Nemzetközi Világítástechnikai Bizottság). Ezen szabvány alapjául Munsel színhengere szolgált. Ekkor fogadták el azt a meghatározási módszert, melyet alapjaiban azóta sem ingatott meg semmi. Folyamatosan finomítják a matematikai leírásait, de a lényege, hogy egy három dimenziós koordináta rendszerben elhelyezve egy konkrét szín leírható számértékekkel. Ennek a legnagyobb előnye az, hogy egzakt módon összehasonlítható egy másik színnel. A két pont közti távolság pedig máris információt ad a két szín közti eltérés mértékéről. Így tehát bizonyos színhalmazokat szemünk akár még egyformának is láthat, de a készülék képes ezeket észrevenni. Tehát:

A mérés eredménye független a környezet fényeitől, hiszen a nappali természetes fénytől a rendelő mesterséges megvilágítása színhőmérsékletében eltérhet. Független a vizsgálótól is.

Gyorsan, akár néhány másodperc alatt elvégezhető a mérés.

Természetesen ezen kívül számos szakmai előnnyel is rendelkezik még a hagyományos vizuális egyezésen alapuló fogszín kiválasztási módszeréhez képest, de ami számunkra a legfontosabb, hogy ezzel is hozzásegíthetjük Önt ahhoz a mosolyhoz, amelyet megálmodott!