Irányított implantáció
20 febr

Irányított implantáció

Avagy, 3D digitális guide-dal, vagyis sebészi fúrósablonnal történő műgyökér beültetés.

A fogászati implantáció pontosabb kivitelezésére kifejlesztett technika, ami a “szabad kezes” beültetést még precízebb beavatkozássá váltja. Az esetleges pontatlanságokat hivatott a digitális képalkotó rendszereken keresztül kiküszöbölni.

A szakmai álláspont alapján, a hosszútávon sikeres implantátum egyik legmeghatározottabb tényezője az implantátum, vagy implantátumok pozíciója.

 

Az eljárás lényege az egyedi fogpótlás előre megtervezése az adott páciens számára, a rágószervének funkcionális, esztétikai részeként.

Ez alapján a beültetendő implantátum /ok a lehető legoptimálisabb helyzetbe kerüljön/ jenek, a későbbi szövődmények megelőzése céljából.

Az elvesztett implantátumok nagy százalékban a rossz helyzetből adódó komplikációkból keletkeznek.

 

 

A digitális tervezés lépései:

  1. klinikai vizsgálat (digitális fotók alapján digitális mosolytervezés esztétikai paraméterek miatt, a külső lágyrészek figyelembevétele)
  2. CBCT, OP röntgen elemzés, kiértékelés (fontos belső lágy és keményszövet képletek feltérképezése)
  3. digitális tanulmányi mintára 3D fogpótlás tervezése (az egyedi rágókészülék funkcionális rehabilitációjának megfelelően, digitális artikulátor segítségével)
  4. Az első három lépés során keletkezett információk alapján a beültetendő implantátumok pozíciójának meghatározása a digitális 3D állcsontokba.
  5. Fúrósablon tervezése, 3D nyomtatóval való létrehozása.
  6. Tervezett beültetés sebészi fúrósablonnal.

 

Előnyei között szerepel a kíméletesebb, biztosabb behelyezési kivitelezés, a fogpótlás elkészülte könnyebbé válhat, a tengelyállások pontos egyezése végett. A páciens komfortosabb, a saját rágókészülékének megfelelőbb fogpótlást kaphat. Ezzel a túlterhelésekből fakadó szövődmények csökkenek.

Fontos megjegyezni viszont nem minden esetben kivitelezhető (helyigénye miatt), nem minden esetben szükséges, az eljárás magasabb bekerülési költséget eredményez.

Az irányított implantáció jelenleg a legfejlettebb megoldás a hiányzó fogak pótlására.

 

Dombi-Dental az innovatív fogászat.